Çocukluğumuzdan kalan sokakta ıslak kumla yada çamurla oynamanın keyfine çoğumuz varmıştır. Sağdan soldan toplanan yaprak, çalı, taş ve benzeri detaylar ile de oyunu daha da eğlenceli hale getirirdik. O çamurlu kumlu halimizle eve geldiğimizde annelerden yenen azarlarda işin sonuna farklı bir durum katardı.
Bu olanaklar maalesef günümüzde çocukların seçenekleri arasında yer almıyor, alamıyor. Şehirlerin güvensizliği oyun alanlarının yokluğu, ebeveynlerin temizlik hastalığı derken çocukları evlerde hapis bir şekilde yetiştiriyoruz, yetiştirmek zorunda kalıyoruz.
Çocuklarınıza vakit ayırın ve mümkün olduğu kadar ev dışında da oynamalarına olanak sağlayın. Çocukken oyuncaksızda zevk aldığınız anları ve oyunları hatırlayın.
Bu durumun doğal bir icadı olan “oyun hamurları” da günümüz firmalarının işimize gelen icatlarından biri. Çocukların yaratıcılığı konusunda oldukça faydalı olan oyun hamurları; sadece çocukların değil biz büyüklerinde bulaşınca ufak tefekte olsa bir şeyler yapma isteğine karşı koyamadığı güzel bir oyuncak.
Fakat bu konuda ufak bir sıkıntımız var. Oynadıkça hamurlar sertleşmeye hatta kurumaya başlıyor. Bu durumda eğer çocuğunuz ufaksa ya onun şekil veremeyeceği kadar sertleştiğinden yenisini almak durumunda kalıyorsunuz. Yada zaten tamamen kuruduğu için yine yenisini almak zorunda kalıyorsunuz.
Bu sorunun aslında oldukça kolay bir çözümü var. Oyun hamurlarını oyun sonrası kutulara koyarken bir fısfıs yardımıyla hafifçe ıslatıp saklayın. Bu durumda oyun hamurunuz oynama esnasında kaybettiği nemi tekrar geri kazanacaktır. Eğer oyun hamurunuz daha fazla kurudu ve neredeyse sertleştiyse hamuru ılık yada sıcak su ile ıslatılmış bir bezin içinde bir müddet bekletin. Dış sert kısım yumuşadıktan sonra elinizle yoğurun. Hamur istediğiniz kıvama gelene kadar az az su ekleyerek hamuru yoğurmaya devam edin. Oyun hamurunuz tekrar oynanabilir hale gelecektir.