ÖTV Muafiyetli Otomobil Nasıl Alınır? Engelli indirimi Nedir?

Bugün sizlere ÖTV muafiyetinden yani engelli indiriminden yararlanarak nasıl otomobil satın alınabildiğini, sürecin nasıl işlediğini çok basit bir şekilde anlatmaya çalışacağım. Anlatılanla birebir benim uygulama ile tecrübelerimden oluşmaktadır.

Öncelikle ÖTV indiriminden yararlanabilmeniz için engelli kişinin engel oranının rapor ile belirlenmiş olması gerekmekte.

Bu raporun çıkartılabilmesi içinde ilgili sağlık kuruluşundan (182’i arayarak tam teşekküllü hastaneden rapor almak istediğiniz belirtmelisiniz) randevu almanız gerekmekte. Ben bu randevuyu Sadi Konuk Eğitim Araştırma hastanesinden aldım. (Bakırköy Devlet Hastanesi olarak da biliniyor) Randevular maalesef yoğunluktan dolayı ileri bir tarihe alınmakta ve telefonla almak istediğiniz zaman mutlaka sabah 8’den önce operatöre bağlanmalı ve açılacak yeni günün randevusu için kaydınızı tamamlamalısınız. Randevunuzu aldıktan sonra randevu gününde yanınızda kimliğiniz 2019 yılı için rapor ücreti olan 200TL’yi (2020 Yılı için fiyat değişmiş olabilir) ve engelliliğinize neden olan rahatsızlığınız veya rahatsızlıklarınız ile ilgili daha önceden yapılmış tetkikler ameliyat raporlar ve epikriz raporlarınızı mutlaka yanınızda götürmeniz gerekmektedir. Yanı sıra kronik rahatsızlığınız var ve sürekli tedavi görüyorsanız tedavi sürecini yürüttüğünüz hastanenizden de rahatsızlığınız ile ilgili bir yazı almanız sürecinizde sizin daha doğru değerlendirilmeniz adına önemli. Randevu saatiniz kaç olursa olsun sabah erken saatte hastanede olarak o gün içerisinde muayene olacak olan hastalar için tekrar sıra numarası alınması gerekmekte. Haliyle erken gittiğinizde sırada ilk sizin olmanız sürecinizin daha hızlı tamamlanmasını sağlayacaktır. Sırası ile tüm branşlardan muayeneniz gerçekleştiriliyorken kimi bazı hastalıklarınız için muayene olduğunuz doktorunuzu sizi ileri tetkik için branş bölümüne sevk edebilir. Yani örneğin geçmişte kalp krizi geçirmiş ve bypass ameliyatı olmuşsanız doktorunuz sizi mutlaka bir kardiyoloji bölümüne sevk edecektir. Tüm bu muayene ve tetkikleriniz tamamlandıktan sonra dosyanızın kurula girebilmesi için ilgili bankoya evraklarınızı teslim etmeniz ve size söylenen kurul gününde hastanede bulunmanız gerekmekte.

Kurul sizi ilk muayene eden doktorların topluca tekrar dosyanız üzerinden değerlendirdiği bir birim. Burada tüm rahatsızlıklarınız heyetteki tüm doktorlar tarafından değerlendirilmekte ve engellilik yüzdeniz belirlenebilmekte. Kurul sürecinden birkaç gün sonrada engelli raporunuz e devlet üzerinden görüntülenebilmekte.

Engellilik yüzdeniz ÖTV muafiyetinden yararlanıp yararlanamayacağınızı veya hangi şartlarda yararlanabileceğinizi belirleyen tek unsur. Öncelikle engellilik yüzden %40’ın altında ise sizin engelli indiriminden yararlanarak otomobil sahibi olma şansınız maalesef yok. Eğer oranınız %40’ın üzerinde ve %90’ın altıda ise ÖTV muafiyetli otomobil sahibi olabilirsiniz. Ancak bu otomobili sadece ruhsat sahibi olan kişi kullanabilir. Yani diyelim ki engellilik oranınız %55 çıktı bu durumda engellilik oranınız %40’ın üzerinde olduğu için ÖTV muafiyetli otomobil alabilirsiniz. Ancak bu aracı dediğim gibi sadece siz kullanabilirsiniz. Eşiniz, oğlunuz, kızınız veya bir yakınınız bu otomobili asla kullanamaz. Eğer engellilik oranınız %90’ın üzerinde ise bu durumda da otomobili siz hariç herkes kullanabilir. Buraya kısa bir not eklemek isterim. Engellilik raporunuz çıktığında bu rapora itiraz hakkınızda bulunmakta. Diyelim ki raporunuz %35 çıktı buna itiraz edebilirsiniz veya aynı şekilde %87 çıktı itiraz hakkınız var. Tabi itiraz ettiğinizde tekrar bir değerlendirme süreci içerisinde olacaksınız ve kurul sizi tekrar değerlendirecektir.

Buraya kadar genel bilgiler ve raporu nasıl alabileceğinizi sizlere aktarmak istedim. Babamın engellilik ile ilgili rapor sürecinde biz daha farklı bir süreç yaşamadık ve tahminimizden çok daha kısa bir sürede raporu almış olduk. Babamın birçok rahatsızlığı ve diyaliz hastası olması nedeniyle raporunun zaten %90’ın üzerinde çıkacağı sürecin başında da tahmin ettiğimiz bir husustu.

Raporunuzu aldınız ve sıra otomobilinizi almaya geldi. Bu aşamada istediğiniz herhangi bir otomobili ÖTV muafiyeti ile alamamaktasınız.

Devlet her yıl engellilerin ÖTV muafiyetinden yararlanabilecekleri otomobiller için üst fiyat sınırı belirlemekte.

2020 yılı için belirlenmiş olan fiyat 303.200TL. Bu limit her yıl aralık ayının son haftasında belirlenmekte ve devletin açıklamış olduğu yeniden değerlendirme oranında arttırılmakta.

Burada üst sınır olarak belirlediğimiz hususun ne olduğunu biraz daha açacak olursak. Bir otomobil beğendiniz ve otomobil bayisinin size indirimleri dahil faturada düzenleyeceği fiyat 303.200TL’yi geçmemesi anlamına gelmekte. Diyelim ki Mercedes A200 Sedan AMG bir otomobil beğendiğiniz ve bayi ile görüştüğünüzde bu otomobilin indirimsiz fiyatının 310.000TL olduğunu size iletti. Bu otomobili alabilmeniz için bayi otomobilin fiyatını en az 303.200TL’ye kadar indirmeli ki siz bu otomobili ÖTV muafiyetli alabilesiniz. Bu durumda 303.200TL’ye indirmiş olduğu otomobil size yaklaşık olarak 189.500TL gibi bir fiyata gelecektir.

Otomobilinizi buldunuz ve bayi ile anlaştınız süreci başlatmak istediğinizde genellikle sizi bayi süreçle ilgili yönlendirecektir. Ancak burada kısaca uyarmak istediğim bir husus var ki bu konuda bayi size aksini söylese dahi mutlaka ısrarcı olunuz. E devlet üzerinden raporunuzu görüntüleyebildiğiniz gibi haliyle raporunuzun çıktısını da E devlet üzerinden alabilmektesiniz. Yeni sistem sayesinde almış olduğunuz raporunuz QR kod (Kare Kod) ile güvenliği sağlanmış halde karşınıza çıkmakta yani ıslak imzalı gibi resmi makamlarca imzalanmış belge doğruluğu kontrol edilebilir bir evrak. Genellikle bayiler sizden bu raporunuzdan 2 veya 3 kopya gibi isteyecek ve bunların noter onaylı olmasını talep edecektir. Sizin de bildiğiniz gibi noter onay işlemleri ücrete tabii olup evrakın gerçekliğini teyit etmek istenen bir prosedür.

Ancak sizin e devlet üzerinden almış olduğunuz evrakın gerçekliği QR kod üzerinden belirlenebildiği için bu evrakın noter onaylı olmasına gerek olmadığı hususunda mutlaka ısrarcı olun ve sürecin bu şekilde başlatılmasını talep edin. Devletin sisteminde aslına erişen bir evrakı birde noterden onaylatmayın.

Tüm bu işlemlerinizi tamamlayıp bayiye evraklarınızı verdikten sonra normal şartlarda 1 hafta gibi bir sürede otomobilinizin tescil işlemleri tamamlanmış olacaktır. Çünkü evraklarınız ilgili vergi dairesine gönderilerek otomobil için ÖTV muafiyet işlemleri başlatılmakta ve bu da normal bir satın alma sürecine oranla süreyi biraz daha uzatan bir prosedür.

Tüm bu süreçleri tamamladıktan sonra otomobilinizi bayiniz size en güzel şekilde teslim edecek ve sizde keyifle kullanmaya başlayacaksınız.

Satın almış olduğum Araç Mercedes A200 Sedan Amg ile ilgili inceleme yazımıza buraya tıklayarak erişebilirsiniz

Yazım ile ilgili sormak istediğiniz hususlar olursa aşağıdaki kısımdan formu doldurarak sorularınızı iletebilirsiniz.

Hoşçakalın…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir